Despre noi

Programul Parent as Coach oferă tehnici simple și puternice care îți permit să construiești o relație puternică, respectuoasă și iubitoare cu copilul tău.

Contact
Telefon: +40 31 425 68 52 Calea Griviței nr. 8-10, etaj 1, București
Social:

Schimbări emoționale după naștere și intimitatea în relația de cuplu

Schimbări emoționale după naștere și intimitatea în relația de cuplu. Sursa foto: Shutterstock

Schimbări emoționale după naștere și intimitatea în relația de cuplu

– de Raluca Gabriela Tătaru, trainer Parent as Coach

Cum se schimbă dinamica relației de cuplu odată cu venirea pe lume a copilului și cum putem gestiona schimbările ce apar în familie? Raluca Gabriela Tătaru, trainer Parent as Coach, ne dă repere într-un nou articol-ghid, abordând tema din patru perspective:

1. Individuală, a adulților în noul rol de părinți, caruselul de emoții care vă încearcă la începutul unei vieți diferite de tot ce ați experimentat înainte. Aici este importantă înțelegerea emoțiilor, acceptarea lor, gestionarea lor. Este necesară așadar atenția la ceea ce simțim și gândim, descoperirea contextului și mediului nou în care ne aflăm, modul în care alegem să reacționăm la el.

2. Față de copil: gândurile, emoțiile, perspectivele pe care le avem în fața unei ființe noi, pe care trebuie să o cunoaștem și să o învățăm despre lume. Aici este important să observăm și să înțelegem această nouă relație din universul nostru, care nu are precedent sau istoric pe care sa ne putem baza pentru a ști cum să o gestionăm, așa cum se întâmplă în mod normal în fața noului: ne raportăm la experiența anterioară pentru a alege instrumente de gestionare a lui.

Și atunci, ceea ce contează aici este ce am facut la punctul 1: înțelegerea noastră în primul rând, a ceea ce suntem în acest nou context, pentru a ne fi mai ușor să îi răspundem cât mai adecvat. Cheia este atenția la copil și relația care se formează între noi, cu multă răbdare și zero așteptări. Să îmbrățișăm și să ne bucurăm de nou, pe cât e posibil.

3. Față de partener, în primul rând în calitate de copilot în această aventură, în al doilea rând ca parte din întregul care este relația noastră de cuplu. E important să acordăm atenție și, din nou, răbdare, emoțiilor celuilalt, să reușim să ascultăm activ (un instrument de coaching foarte important), astfel încât să înțelegem cât mai bine și să ne oferim sprijin unul altuia. În plus, să folosim relația de cuplu ca pe o resursă pozitivă de emoții, pentru a ne baza pe ea în acest nou context.

4. Față de familie ca un tot nou și întregit cu micul membru al ei. E important să ne ținem mereu atenți unii la ceilalți, ca resurse unii pentru ceilalți, ca sprijin reciproc, ca parte din identitatea noastra de „trib”. Dacă ne-am raporta „corporatist” la ea, am vorbi despre „change management” și „rebranding”, despre „onboarding” și „induction”, despre misiune, viziune și valori.

Familia trece nu doar printr-un proces de acceptare, cunoaștere și acomodare a noului membru, dar și prin unul de transformare a ei, prin traversarea noului context. Este important așadar în acest proces să ne (re)descoperim valorile, principiile comune, ce este important pentru noi, ce contează cu adevărat, pentru că acestea sunt realele resurse, energia, combustibilul de care vom avea nevoie în această călătorie. Și, ca în orice călătorie, mai este important să ne păstrăm direcția comună, orientată înainte, către un viitor comun, către imaginea a ceea ce vom deveni împreună.

Post a Comment