Despre noi

Programul Parent as Coach oferă tehnici simple și puternice care îți permit să construiești o relație puternică, respectuoasă și iubitoare cu copilul tău.

Contact
Telefon: +40 31 425 68 52 Calea Griviței nr. 8-10, etaj 1, București
Social:

Familia la final de 2020: Adevărata conectare de sărbători

Sărbători în familie 2020

Familia la final de 2020: Adevărata conectare de sărbători

– de Raluca Gabriela Tătaru, trainer Parent as Coach

Este deja decembrie și este probabil primul an în care, la capătul lui, nu este necesar niciun bilanț, nu vom face retrospective, nu vom căuta concluzii despre cum au fost ultimele 12 luni. Sărbătorile ne găsesc diferiți: fie cu un grad de oboseală și încărcare emoțională mult mai mare decât altădată, fie cu nevoia reală de ne conecta cu ceilalți, de a petrece timp împreună, de a ne bucura de prezența celor din jur. În familie, este nevoia de a valorifica vacanța aceasta cu totul specială, mai ales că, cel mai probabil, o petrecem acasă.

Vom fi deci unii cu ceilalți, familia în formulă restrânsă regulamentar la cei mai apropiați membri ai ei, deja un modus vivendi pentru cei mai mulți dintre noi. Diferența o face faptul că nu vom avea în peisaj și școala sau jobul. În casă vom fi tot noi, dar fără nimic altceva de făcut în paralel, ceva care să ne trimită în camere separate ori să ne permită să ne izolăm la nivel de activități, cu căștile pe urechi. Să valorificăm acest lucru înseamnă, pe de o parte, să îi găsim utilitatea; pe de altă parte, înseamnă să ne bucurăm de ea.

Utilitatea sărbătorilor în acest context și în această manieră – restrânsă parcă înadins încât să nu avem de ales decât unii pe ceilalți – o reprezintă prilejul, lipsit de orice altă portiță de ieșire în decor, de a fi împreună. De a ne privi, adresa, asculta unii pe ceilalți, de a face aceleași lucruri în același timp, împreună. De a ne descoperi, conștientiza, accepta reciproc, în acțiune și în comunicare. Fie că ne referim la copii sau la partener, zilele de sărbătoare din acest an, dincolo de clișeele cu care suntem obișnuiți, înseamnă și să ne raportăm unii la ceilalți cu atenție, cu interes. „Să înțeleg cu adevărat ce își dorește cel de lângă mine, ce îl bucură, ce este important pentru el.”

Curiozitatea reală orientată către cel de lângă noi și exprimată fie printr-o observare activă, fie prin întrebări, este primul pas de conectare unii cu ceilalți. Curiozitatea pentru cel de lângă noi presupune dechidere, disponibilitate, și mai ales, lipsa de filtre personale – ceea ce face și mai relevantă experiența de relaționare în această cheie. Ceea ce aduce cu sine o astfel de abordare este un conținut bogat și neașteptat de informație. Întreabă un copil care se joacă: „Ce faci acolo?” și cel mai probabil, răspunsul pe care îl vei primi va fi „mă joc”. În situația expusă, nimic mai adevărat sau mai gol de conținut, întrucât întrebarea în sine nu își atinge scopul. Vrei cu adevărat să afli ce se întâmplă pe covor? Așază-te acolo, privește cu atenție, întreabă dacă poți să participi. Fii prezent și real interesat de acțiune, detalii, intenții și alege întrebări care să angajeze copilul într-o conversație și vei primi înapoi însutit mai multă experiență împreună cu el. 

Utilitatea acestor sărbători altfel constă așadar în a ne conecta în mod real unii la ceilalți, cu toate resursele pe care le avem la îndemână – curiozitate, prezență fizică, activitate reală, întrebări simple, dorința de cunoaștere a celuilalt. Conectarea devine astfel un instrument în sine de relaționare și comunicare, o unealtă de construit poduri, de micșorat distanțe, de clădit pe verticală, în familie. Bucuria acestor sărbători va veni astfel exact din ceea ce această conectare ne poate aduce, odată folosită cu adevărat: ne vom descoperi pe noi înșine, în resurse simple dar atât de valoroase, și îi vom câștiga pe cei de lângă noi, într-un mod autentic și poate mai necesar ca niciodată.

Te așteptăm la cursurile noastre!

21 ianuarie 2021: Limite versus frici: cum creștem copii echilibrați

5 februarie 2021: Când teoriile de parenting nu mai funcționează

19 februarie: Anger management pentru noi, părinții

6-7 & 13-14 martie 2021: Cursul complet pentru adulți în beneficiul copiilor

Post a Comment