Despre noi

Programul Parent as Coach oferă tehnici simple și puternice care îți permit să construiești o relație puternică, respectuoasă și iubitoare cu copilul tău.

Contact
Telefon: +40 31 425 68 52 Calea Griviței nr. 8-10, etaj 1, București
Social:

Coaching în familie – moft sau nevoie?

Coaching în familie – moft sau nevoie?

– de Raluca Gabriela Tătaru, trainer Parent as Coach

Ce înseamnă coachingul în familie? De ce este important să parcurgi un astfel de proces? De ce aducem și multiplicăm programele noastre în tot mai multe perspective ale vieții de familie aici, la Parent as Coach – după cum poți vedea în calendarul nostru? Vorbim astăzi despre resursele personale descoperite pentru tine și pentru cei din jurul tău, despre adaptare, creștere, echilibru.

Trăim vremuri despre care s-a spus deja de prea multe ori că sunt speciale, indiscutabil, din orice unghi le-am privi: job, școală, siguranță, relații, comunicare, sănătate. Și poate cel mai mult – adaptare. La ceea ce trăim, la ce este în jurul nostru, la schimbările prin care cei de lângă noi trec, la noi înșine.

Adaptarea poate presupune de multe ori compromisuri, renunțări, ajustări, demersuri prin care pierdem câte puțin, câte ceva. Să te adaptezi la un nou job, de exemplu, înseamnă printre altele să accepți reguli noi, să lași deoparte obiceiuri vechi, să te integrezi într-un colectiv altfel. Adică, nu-i așa, să devii mai formal ori poate mai informal, să respecți un dress-code anume, un program diferit, un stil de comunicare. Să faci în așa fel încât, până la finalul perioadei de probă, să te potrivești în peisaj, poate chiar cu riscul de a lăsa deoparte, între 9 și 17, mici părți din tine care te reprezintă, care sunt importante, care contează.

Asta se poate întâmpla la locul de muncă, așa cum se poate întâmpla în multe alte medii și contexte în care se întamplă viața noastră în fiecare zi. Lucrurile pot sta însă diferit când vine vorba de familie, de „acasă”, de oamenii cei mai importanți din viața noastră. A te adapta la ei nu este și nici nu ar trebui să fie despre compromisuri și renunțări, despre a ne decupa pe noi pentru a încăpea în relații, așteptări, schimbări, situații. Abordarea asta poate funcționa pe termen scurt, însă familia nu este un contract pe perioadă determinată, ci o experiență pe viață, pentru care, de fapt, este nevoie tocmai de noi înșine și de toate resursele noastre, cu care contribuim la această călătorie comună.

Cu cât suntem mai autentici și mai întregi din toate punctele de vedere, cu atât vom avea mai multe resurse pentru noi și pentru oamenii importanți de acasă.

Despre resurse și autenticitate este vorba, printre altele, în coaching – un proces la capătul căruia îți găsești propriile soluții, acțiuni, potențialul de care nu erai conștient. Un proces în care te înarmezi cu instrumente, abordări, metode prin care să crești odată cu experiențele tale. Demersul este cu atât mai important și mai valoros cu cât răspunsurile pe care le obții îți aparțin în totalitate, vin din interiorul tău, sunt aduse la suprafață prin întrebări care deschid perspective și luminează direcții.

Din coaching pleci în primul rând cu resurse și răspunsuri noi. În al doilea rând, pleci cu bucuria că resursele și răspunsurile îți aparțin, așa cum îți aparține capacitatea de a te schimba îmbogâțindu-te – și nu ajustându-te.

A aduce așadar coachingul în familie înseamnă, pe de o parte, a contribui cu toate aceste resurse personale descoperite nu doar pentru tine, ci și pentru cei de lângă tine. Pe de altă parte, a aduce coachingul în familie înseamnă a multiplica, într-un efort comun, resursele pe care familia în sine le dobândește și pe care se poate baza – în situații de schimbare, de exemplu. În felul acesta, adaptarea devine un proces de creștere, sănătos și echilibrat, care se va traduce în moduri pozitive, eficiente și constructive de a comunica, de a relaționa și de a acționa, ca un tot unitar, fără a ne pierde pe noi înșine, ci dimpotrivă – câștigându-ne unii pe ceilalți.

Te așteptăm la cursurile noastre!

9 decembrie 2020: Nu ne mai înțelegem! Instrumente concrete de conectare cu copilul tău

21 ianuarie 2021: Limite versus frici: cum creștem copii echilibrați

5 februarie 2021: Când teoriile de parenting nu mai funcționează

19 februarie: Anger management pentru noi, părinții

6-7 & 13-14 martie 2021: Cursul complet pentru adulți în beneficiul copiilor

Post a Comment