Despre noi

Programul Parent as Coach oferă tehnici simple și puternice care îți permit să construiești o relație puternică, respectuoasă și iubitoare cu copilul tău.

Contact
Telefon: +40 31 425 68 52 Calea Griviței nr. 8-10, etaj 1, București
Social:

Ce este coaching-ul?

Ce este coaching-ul?

Asigură-te că vorbești ca un profesionist despre coaching. Un articol de Diana Firican.

Coaching-ul este o industrie care a crescut exponențial în ultimii ani, fiind depășită doar de IT. O denumire la modă pe care vei întâlni din ce în ce mai des, un cuvânt pe buzele multora, atât în viața profesională, cât și în viața personală. De aceea, a devenit esențial să înțelegem ce este cu adevărat coaching-ul și te felicit că citești despre acest subiect. Fii printre cei care folosesc termenul „coaching” în adevăratul său sens.

Definiția oficială a International Coaching Federation (ICF) este aceasta:

„Coaching-ul este un parteneriat cu clienții într-un proces creativ de provocare a gândirii care îi inspiră să-și maximizeze potențialul personal și profesional.”

Mai inspirațional spus, coaching-ul este o chemare de a ajuta oamenii să fie cea mai bună versiune a lor, să-și descopere și să își folosească adevărata forță interioară, să-și creeze și să își atingă țelurile în viață. Cine nu-și dorește aceste lucruri? Și cât de satisfăcător este să fii tu cel sau cea care contribuie la asta pentru altcineva?

Concret, un angajat vine la tine cu o provocare pe care nu a putut să o depășească până în momentul prezent, însă își exprimă dorința de a o depăși și îți cere ajutorul. Într-o conversație formală sau informală, prin întrebări deschise și de impact, susții persoana în procesul personal de:

 • A crea viziunea pentru un viitor în care provocarea este depășită;
 • A găsi motivație interioară puternică de a acționa în sensul dorit;
 • A identifica propria soluție;
 • A pune la cale planul de acțiune;
 • A acționa pentru implementarea planului în viața sa profesională sau personală.

Cu ajutorul tehnicilor eficiente de coaching, acest proces poate dura între 10 și 30 minute. Da, coaching-ul este o metodă extrem de eficientă, de aici și popularitatea sa în creștere. Și da, ai făcut coaching cu cei din jurul tau până acum, deși poate nu l-ai numit astfel. Avem cu toții, în diferite proporții, abilități și chemare înnăscute către coaching. Iar părerea mea este că, dacă citești acest articol, este posibil să fii una dintre persoanele la care lumea apelează la nevoie.

Ca să ai o înțelegere și mai detaliată, iată patru piloni de bază ai coaching-ului, conform metodologiei Erickson International:

 1. Concentrat pe soluții: Ajută persoana să se îndrepte spre rezultatul dorit în viitor, să nu se concentreze pe trecut.
 2. Holistic: Are în vedere cum o schimbare într-o anumită arie are impact asupra celorlalte arii ale vieții persoanei.
 3. Centrat pe persoană: Pleacă de la încrederea că persoana are resursele și abilitățile interne de a-și găsi soluția; în coaching nu se oferă sfaturi.
 4. Orientat spre acțiune: Urmărește transformarea în pași specifici și inspirați, care duc la schimbări de atitudine, comportament și obiceiuri.

Pe scurt, prin coaching ajutăm oamenii să descopere propria soluție pentru o anumită provocare, soluție orientată spre acțiune și aliniată cu celelalte arii ale vieții sale.

Marile avantajele sunt ca, odată ce ajunge la propria soluție, nouă și neașteptată, persoana:

 • Câștigă încredere în sine;
 • Are motivația să o implementeze;
 • Își asumă responsabilitatea rezultatului.

Iată de ce coaching-ul este o metodă atât de puternică.

Coaching-ul este inclus în aproape orice conversație, însă iată câteva exemple de situații de coaching cu care te poți întâlni într-o organizație:

 • Luarea unei decizii: Un coleg nu este sigur dacă să accepte oferta de a lucra într-o sucursală din altă țară a companiei pentru care lucrează.
 • Atingerea unui obiectiv: Un angajat dorește să creeze un plan pe termen mediu și lung pentru a avansa într-o poziție de conducere.
 • Depășirea unui blocaj: Un manager are dificultăți în a gestiona relația cu un membru al echipei și crede că a încercat tot ce se putea încerca.
 • Schimbarea unui obicei / îmbunătățirea unei abilități: O persoană caută susținere în depășirea procrastinării și creșterea abilităților de management al timpului.
 • Identificarea valorilor comune: O echipă are nevoie să își identifice valorile, punctele forte și punctele de îmbunătățit pentru a funcționa cu succes în continuare.

Prin coaching îi poți ajuta pe cei din jurul tău, atât la serviciu cât și acasă sau în cercurile sociale, să creeze o schimbare pozitivă în viața lor. Mai mult, perspectiva ta asupra provocărilor pe care le vei întâmpina se schimbă odată ce intri în contact cu tehnicile de coaching.

Momentele de revelație din ochii unei persoane pe care ai ajutat-o prin coaching sunt neprețuite. Iar dacă te-ai gândit să înveți aceste metode de coaching eficiente și cu rezultate imediate, școala recunoscută la nivel global Erickson International îți pune la dispoziție resursele de care ai nevoie.

De acum vei putea vorbi în cunoștință de cauză despre coaching. Ne reîntâlnim în curând aici, pe blogul nostru, cu multe informații utile și practice pentru tine, o persoană care își dorește să aibă un impact pozitiv asupra celor din jur.

Post a Comment